اوتیسم چیست؟ علائم، درمان و بازی برای تشخیص اوتیسم
بیماری اوتیسم، در دسته اختلالات عصبی قرار دارد و تشخیص زودهنگام آن ضروری است. در این مقاله به بررسی علائم، روشهای درمانی و بازیهای تشخیص این بیماری پرداختهایم.
اوتیسم چیست؟ هر آنچه که باید درباره آن بدانید
بیماری اوتیسم (Autism Spectrum Disorder) یک اختلال عصبی است که بر تعامل اجتماعی، ارتباطات و الگوهای رفتاری فرد مبتلا به آن تاثیر میگذارد. این اختلال در طیف وسیعی از نیازها و ویژگیها قرار دارد که از جمله آن میتوان به اختلالات در تواناییهای زبانی، توجه، یادگیری و تحلیل حسی اشاره کرد.
بیماری اوتیسم، به عنوان یک اختلال طیفی، در افراد مختلف به شکلها و شدتهای مختلف ظاهر میشود. همچنین، میتواند در هر سنی شروع شود، اما معمولا علائم آن در دوران کودکی نمود پیدا خواهد کرد..
علت اصلی بروز بیماری اوتیسم هنوز به طور کامل مشخص نشده است و این اختلال به عوامل ژنتیکی و محیطی مرتبط است. افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است. تجربیات و ویژگیهای شخصیتی خاصی داشته باشند و این موضوع باعث شده است که نیازهای درمانی متفاوتی هم داشته باشند.
برخی از مهمترین نکات مرتبط با اوتیسم
- علائم اوتیسم در هر فرد میتواند متفاوت باشد و درجه شدت آنها نیز متغیر است.
- یکی از ویژگیهای اساسی مبتلایان به اوتیسم، مشکل در تعاملات اجتماعی و ارتباط با دیگران است.
- برخی از افراد مبتلا به بیماری اوتیسم حساسیت زیادی نسبت به محیط دارند. مثلا ممکن است که به برخی از صداها، نورها یا بوها واکنش خاصی نشان دهند.
- برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است که در حرکات و یا تجربه حسی خود با مشکل مواجه شوند.
- در برخی از موارد، افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است علائم مشترکی مانند الگوهای حرکتی تکراری و عدم توانایی در برقراری ارتباط چشمی با دیگران داشته باشند.
تشخیص و مداخلات زودهنگام بهعنوان یکی از عوامل مهم در مدیریت اوتیسم تلقی میشوند. درمان اوتیسم معمولا شامل مشاوره تخصصی، مداخلات تربیتی و در برخی موارد داروها است. در این مقاله بهطور مفصل این بیماری را بررسی کردهایم، پس تا انتها در مجله خبرگزاری صدای فارس همراه ما باشید تا به بررسی مقاله اوتیسم چیست بپردازیم.
علائم و نشانههای بیماری اوتیسم
خب حالا که متوجه شدید اوتیسم چیست به بررسی علائم و نشانه های اوتیسم (Autism Spectrum Disorder یا ASD) میتوانند متنوع باشند و در هر فردی ممکن است به شکلها و شدتهای مختلفی ظاهر شوند. این علائم معمولا در دوران کودکی ظاهر میشوند، اما در بعضی از موارد ممکن است به تدریج ظاهر شوند یا حتی در دوران بزرگسالی تشخیص داده شوند. در ادامه، علائم و نشانههای معمول بیماری اوتیسم ذکر شدهاند:
بروز مشکلات در رابطه با تعامل اجتماعی
عدم توانایی در برقراری ارتباط چشمی: در این وضعیت، برقراری ارتباط چشمی مستقیم با دیگران، برای کودک سخت و دشوار است.
عدم توانایی در درک و فهم احساسات دیگران: افراد مبتلا به بیماری اوتیسم، معمولا در درک و تشخیص احساسات دیگران دچار مشکل هستند. بنابراین این دسته از افراد نمیتوانند تعاملات اجتماعی صحیحی با دیگران برقرار کنند.
بروز مشکلات در ارتباطات
تاخیر در یادگیری زبان: کودکان مبتلا به اوتیسم در مقایسه با سایرین، ممکن است که یادگیری کلمات و جملهسازی را دیرتر فرا بگیرند.
استفاده از کلمات در جایگاه نادرست یا غیرمعمول: برقراری ارتباط کلامی برای برخی از افراد مبتلا به اوتیسم، ممکن است دشوار باشد. مثلا برخی از این افراد در بکارگیری کلمات و جملات متناسب با موقعیت دچار مشکل میشوند.
الگوهای رفتاری تکراری در بیماری اوتیسم
تکرار حرکات و رفتارهای خاص: ممکن است کودک مبتلا به اوتیسم یک سری حرکات بدنی یا رفتارهای خاص را به صورت مکرر و بیهیچ دلیل خاصی انجام دهد.
تمایل به الگوهای رفتاری خاص: علاقه به الگوهای رفتاری خاص در برخی از افراد مبتلا به اوتیسم مشاهده میشود.
مشکلات مربوط به حواس پنجگانه
حساسیت به تغییرات محیطی: اکثر افراد مبتلا به بیماری اوتیسم، به تغییرات محیطی مثل نورها، صداها، بوها، و طعمها حساسیت خاصی نشان میدهند که در سایر افراد دیده نمیشود.
تجربیات حسی نادرست یا شدید: ممکن است برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم، درک صحیحی از شرایط اطراف خود نداشته باشند و در نتیجه احساسات متفاوتی را تجربه کنند.
مشکلات مربوط به یادگیری
توانایی یادگیری محدود: کودک ممکن است مشکلاتی در رابطه با یادگیری مهارتهای جدید داشته باشد.
تشخیص بیماری اوتیسم
نیاز به مراجعه به متخصصان حوزه روانپزشکی و ارزیابیهای تخصصی دارد. مهمترین نکته این است که هر کودک ممکن است علائم مختلفی داشته باشد. و بهترین راه برای تشخیص و مداخله زودهنگام، توجه به نشانهها و تغییرات در رفتار و گفتار کودک است.
روشهای درمان بیماری اوتیسم
درمان بیماری اوتیسم چیست؟ درمان اوتیسم یک روند ترکیبی است که شامل مداخلات رفتاری، آموزشی، تربیتی و پزشکی میشود. هر فرد مبتلا به اوتیسم نیازهای درمانی مخصوص به خود را دارد، بنابراین تیم درمانی باید بر اساس نیازهای فردی شخصیسازی شده و به هماهنگی با خانواده اقدام به برنامهریزی کند. در ادامه، برخی از روشهای درمانی اوتیسم ذکر شدهاند:
۱. مداخلات رفتاری
آموزش تطبیق اجتماعی: این مداخله به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک میکند تا مهارتهای اجتماعی، ارتباطی و تعامل با همسالان و دیگران را در خود توسعه بخشند.
آموزش مهارتهای زبانی: توسعه مهارتهای زبانی از طریق تکنیکهای تخصصی و توجه به نیازهای زبانی کودک مهم است و باید توجه ویژهای به آن شود.
۲. آموزش تحلیل رفتاری (ABA)
تقویت مثبت: تقویت مثبت یک اصطلاح در شیوه تربیتی کودکان است. در این روش زمانی که کودک فعالیتهای مثبتی را تکرار میکند، در قبال آن جایزه دریافت خواهد کرد. این موضوع میتواند به کودک مبتلا به اوتیسم برای تقویت و تثبیت مهارتها و رفتارهای مثبت، انگیزه دهد.
۳. مداخلات آموزشی
به کارگیری روشهای آموزشی تخصصی: استفاده از روشهای آموزشی تخصصی برای توسعه مهارتهای تحصیلی و تحول در آن.
۴. مداخلات حرکتی
ترکیب حرکت و حس سیستماتیک (Sensory Integration): استفاده از فعالیتهای حرکتی و حسی برای رشد فردی بیماران اوتیسم امری ضروری است.
۵. مشاوره و پشتیبانی
مشاوره خانواده: ارائه راهنمایی و پشتیبانی به اعضای خانواده برای مدیریت چالشها و پیشرفت فرد مبتلا اوتیسم.
۶. داروها
استفاده از داروها: در برخی از موارد، استفاده از داروها برای کنترل علائم و مشکلات رفتاری یا اختلالات مرتبط با اوتیسم ضروری است.
۷. مداخلات محیطی
ایجاد محیط حمایتی: با توجه به اینکه کودکان مبتلا به بیماری اوتیسم نیازها و ترجیحات فردی متفاوتی دارند، ایجاد محیطی متناسب با روحیات آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است. مخصوصا اتاق خواب و محل استراحت آنها باید مطابق با عادات و روحیات مخصوص به خودشان طراحی شود.
تیم درمانی افراد مبتلا به بیماری اوتیسم، معمولا شامل روانپزشکان، روانشناسان، متخصصان زبانشناسی، و متخصصان فعالیتهای حرکتی است. هماهنگی بین این افراد و تعامل با خانواده نقش حیاتی در موفقیت درمان ایفا میکند. انتخاب بهترین روشهای درمانی باید با توجه به نیازها و ویژگیهای فرد مبتلا به اوتیسم در نظر گرفته شود.
بهترین بازیها برای تشخیص بیماری اوتیسم در کودکان
انجام بازی برای تشخیص اختلال اوتیسم، یکی از راههای مفید و کارآمد است که میتواند در تشخیص زودهنگام این بیماری موثر باشد. این بازیها به عنوان یک ابزار ارزیابی این امکان را فراهم میکنند تا نشانهها و رفتارهای اوتیسم به سرعت در کودکان و نوجوانان تشخیص داده شود. در این بخش، چند بازی که توسط سازمان بهداشت جهانی تایید شده است و برای تشخیص اوتیسم در کودکان موثر است را بررسی خواهیم کرد:
۱. بازی BOSCC
به کمک این بازی میتوان به ارزیابی تغییرات در تعاملات اجتماعی کودکان پرداخت. این موضوع شامل مشاهده و نمرهدهی به عناصری مانند ارتباط چشمی، اشارات، گفتگوها و نحوه واکنش به احساسات دیگران است.
۲. بازی ADOS
ADOS یک آزمون تخصصی و مصاحبهای است که برای ارزیابی رفتارهای اجتماعی و ارتباطی کودکان مبتلا به بیماری اوتیسم طراحی شده است. این آزمون به شیوه بازیهای تعاملی اجرا میشود و متخصص از رفتارهای مشاهده شده به عنوان معیار برای تشخیص اوتیسم استفاده میکند. سوالات و تکالیف بازی ADOS شامل مواردی مانند ارتباط چشمی، تبادل گفتاری و تعاملات اجتماعی میشود.
۳. بازی M-CHAT
M-CHAT یک چک لیست ساده و مختصر است که به والدین کمک میکند تا نشانههای زودهنگام اوتیسم را در کودکان تشخیص دهند. این چک لیست شامل سوالاتی در مورد تعاملات اجتماعی، زبان و گفتار، تحرکات و نشانههای دیگر اوتیسم است. نتایج M-CHAT ممکن است والدین را به مشاوره با متخصصان برای دریافت اطلاعات تکمیلی و ارزیابی بیشتر هدایت کند. توجه داشته باشید که این بازیها و آزمونها توسط متخصصان و تیم درمانی انجام میشوند و تشخیص نهایی باید توسط پزشک یا متخصص روانپزشکی اعلام شود.
در آخر از اینکه تا انتهای مقاله اوتیسم چیست همراه ما بودید از شما تشکر میکنیم امیدواریم که تواسنته باشیم پاسخگویی سوالات شما باشیم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰