تأثیر ابهام در پرداخت مالیات و عوارض روی سرعت ترخیص کالا در گمرکات

رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران، گفت: طولانی شدن روند ترخیص کالا در بنادر و گمرکات کشور دلایل متعددی دارد که یکی از آنها ابهام در مسائل مربوط به مالیات و پرداخت عوارض است.

فریال مستوفی رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران، در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با عوامل مؤثر در طولانی شدن روند ترخیص کالا در بنادر و گمرکات کشور اظهار کرد: این امر عوامل و دلایل متعددی دارد که یکی از آنها ابهام در مسائل مربوط به مالیات و پرداخت عوارض است.

وی عنوان کرد: دلیل دیگر، محاسبه‌های غیر منتظره و بار شدن هزینه‌های غیرمنتظره در زمان ترخیص کالاها است و شفاف نبودن اینها، ایجاد اشکال می‌کند.

رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران، درخواست ضمانتنامه‌های بانکی و سختگیری برای صدور آنها را از دیگر عوامل مؤثر در این معضل برشمرد و گفت: مشکلات عدیده ای در این زمینه وجود دارد که خودش ایجاد مشکل می‌کند. علاوه بر این مشکلات که تا حدودی به گمرک مربوط است، مشکلات بسیاری هم وجود دارد که به وارد کننده و صاحب کالا ارتباط پیدا می‌کند.

مستوفی افزود: مغایرت میان اطلاعات ثبت سفارش، منجر به طولانی شدن ترخیص کالاها می‌شود. محدودیت‌های فنی و استانداردی و الزام به اخذ استانداردهای اجباری برای بعضی از کالاها نیز در این موضوع اثرگذار است. طولانی شدن روند آزمایش و بازرسی در استاندارد نیز روی این چرخه اثر می‌گذارد.

وی تصریح کرد: اختلاف نظر میان گمرک و سازمان‌های مربوطه نیز در این مشکل اثرگذار است. بروکراسی پیچیده و زمانبر اداری هم در این امر دخیل است. لختی و فرسایشی بودن این فرآیند اداری و غیرشفاف بودن آن و همچنین عدم هماهنگی میان نهادهای مختلف مانند گمرک، بانک، وزارت صمت و سازمان استاندارد هم از سوی دیگر منجر به طولانی شدن روند ترخیص کالاها می‌شود.

رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران، ادامه داد: نوسانات ارزی هم در این مسأله بی تأثیر نیست. شما کالای مورد نظر خود را با یک قیمت ثبت سفارش می‌کنید و چند وقت بعد قیمت ارز بالا می‌رود که روی این موضوع اثر می‌گذارد.‌

مستوفی طولانی بودن روند تخصیص ارز را نیز از عوامل مؤثر بر طولانی شدن روند ترخیص کالا دانست و اذعان کرد: این امر گرچه به واسطه وجود تحریم‌ها امری طبیعی به شمار می‌آید اما روی طولانی شدن این فرآیند اثرگذار است. وجود تحریم‌ها ممکن است وارد کننده را وادار کند که از چند جا کالا را وارد کند اما برخورد گمرک به گونه‌ای است که گویی جاده اتوبان باز است و توجهی به این ندارد که تحریم روی این مسأله اثرگذار است. بیشتر پرداختی‌های ما از طریق سیستم بانکی انجام نمی‌شود.

وی اضافه کرد: ما در زمینه مدیریت، با مشکل مواجه هستیم. مدیریت اشتباه وضعیت فعلی را ایجاد کرده است. کشور ما دارای همه امکانات لازم هست اما شرایط استفاده از همه امکانات را نداریم و مدیریت ضعیف منجر به این شده که اقتصاد در آن حرف اول را نمی‌زند.