جعفر گودرزی: آرای جشن منتقدان براساس عقل است نه رابطه و فشار
جعفر گودرزی درباره پانزدهمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران و روند داوری آثار توضیحاتی ارائه داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، جعفر گودرزی دبیر پانزدهمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران درباره این جشن گفت: در زمانهای که جشنها گاه تنها آیینه پر زرق و برق ظاهر هستند و ارزشها در هیاهوی مناسبات از یاد میروند، جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران به سنتی پابرجا بدل شده است؛ سنتی که سینما را نه صرفاً با اعداد و اکرانها، که با نگاه و اندیشه و رسالت میسنجد.
پانزدهمین جشن منتقدان؛ جشنی برای سینما
وی ادامه داد: پانزدهمین دوره این جشن بزرگ، در اواخر خرداد برگزار میشود؛ جشنی که بیش از هر چیز، به رای پاک باور دارد و به آنچه وجدانهای حرفهای سینمایی، بیواهمه از جریانها و جاذبههای بیرونی، انتخاب میکنند.
چرا داوریها گستردهتر شدند؟
دبیر پانزدهمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران در پاسخ به این پرسش که چرا در این دوره جشن از داوریهای محدود به جشنواره فیلم فجر فاصله گرفته و آثار اکرانشده در سه سال اخیر را هم در نظر گرفتهاند، توضیح داد: دلیل اینکه در این دوره از جشن تصمیم گرفته شد که همه فیلمهای اکرانشده طی سه سال اخیر داوری شوند این بود که سینما فقط در جشنوارهها زنده نیست، در دل سالنهای تاریک و در میان صندلیهای خالی یا پر، فیلمها با مخاطب دیدار میکنند، نه داوران. ما خواستیم حق آن فیلمهایی که شاید از فرش قرمز عبور نکردهاند، زنده شود. چرا که قطعا داوری گستردهتر، عادلانهتر است.
رایهای پاک، شعار یا واقعیت؟
گودرزی درباره شعار «رایهای پاک و بیآلایش» در این دوره از جشن منتقدان گفت: نمیخواهیم شعار بدهیم، اما بله، ما اذعان می کنیم در جشن بزرگ منتقدان، رایها برآمده از دل و شعور است، نه رابطه و فشار. اینجا هیچکس برای خوشآمد کسی رای نمیدهد. رای منتقد، رای وجدان است، نه رای مصلحت. این جشن، محل احقاق حق سینماگران است و این جمله، نه فقط یک موضع اجرایی، که یک بیانیه اخلاقی است.
ملاکها و شاخصهها؛ داوری جامع و انسانی
دبیر پانزدهمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران در مورد ملاکهای داوری در این دوره تأکید کرد: حتماً ساختار، زبان، جسارت و روایت همه مهماند. نگاه داوران آکادمی جشن دقیق و صادق است. البته این جشن داوری فنی و تکنیکی صرف نیست؛ شاخصههای فرهنگی، نگاه انسانی، تاثیرگذاری و جریانسازی ارزشمند اثر هم بسیار مهم است.
دلیل اهمیت بخش خلاقیت و استعداد درخشان
وی درباره بخش «خلاقیت و استعداد درخشان» گفت: سینما اگر پوست نیندازد، میمیرد. ما باید نسل اولیها را جدی بگیریم؛ آنها که هنوز امید را زندگی میکنند. این بخش برای همین است؛ برای کشف صداهایی که شاید فردا، امضای اصلی سینمای ایران شوند.
تفاوتهای امسال با دورههای پیشین
گودرزی در ادامه عنوان کرد: مهمترین تفاوت امسال همین فاصله گرفتن از محدودیت جشنوارهای است، اما علاوه بر آن، تلاش کردهایم همچون همه دورهها داوری را شفافتر، انتخابها را مسئولانهتر و اجرا را محترمانهتر پیش ببریم.
جشنی برای اهل نقد
وی در ادامه بیان کرد: این جشن، جشن اهل قلم و منقدان است؛ جشن کسانی که نقد را عبادت میدانند، نه قضاوت. به همه منتقدانی که با وجدانشان رای داده و میدهند، خوشآمد میگویم. این جشن، خانه شماست و این تعبیر دقیقیست برای جایی که وجدان هنری، تنها قاضی میدان است.
دبیر پانزدهمین جشن منتقدان عنوان کرد: علی علایی، مدیر آکادمی داوری جشن، با حساسیت همیشگی بر روند بررسی آثار نظارت داشته است. در این دوره بیش از صد منتقد سینمایی در فرآیند داوری شرکت کردهاند. این داوری بهصورت آکادمیک و دقیق انجام شده است، تا جایی که حتی کوچکترین جزئیات نیز از نظر دور نمانده است.
شاخصه اصلی جشن وجه فرهنگی آن است
وی تصریح کرد: این جشن نه بازاری برای نمایش، که محفلی برای اندیشیدن به سینماست؛ جایی که رای نه بر اساس بدهبستان، بلکه بر مبنای تاثیر، خلاقیت، جسارت و کیفیت هنری صادر میشود. این جشن، خانه اهل نقد و تحلیل است، خانه آنان که نقد را چراغ میدانند. در این جشن، حقِ فیلمها از دلِ سکوت بیرون میآید و رأیها، امضای ایماناند.
گودرزی در پایان ضمن اعلام اینکه مجموعا ۲۰۷ اثر در این دوره داوری شدند، گفت: جمعآوری آرا مدتی است که به پایان رسیده و تا اوایل خرداد کاندیداهای بخشهای مختلف مشخص و معرفی خواهند شد.
پانزدهمین دوره جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران اواخر خرداد به دبیری جعفر گودرزی برگزار خواهد شد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰