انقلابی که در هنر هفتم انقلاب کرد!

خرم‌آباد – سینمای لرستان بعد از انقلاب رشد چشمگیری را تجربه کرد به‌طوری‌که بسیاری از چهره‌های شاخص فیلمساز استان در همین دوره شکوفا شدند و شاید دهه ۶۰ را بتوان اوج فعالیت در این حوزه دانست.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: جامعه در آثار سینمایی بازنمایی می‌شود، سینما به‌عنوان یک هنر چون ریشه در واقعیت‌ها دارد به‌صورت یک آئینه، شناخت عادلانه و ناعادلانه را از جامعه به مخاطب نشان می‌دهد، سینما به‌عنوان یک نهاد اجتماعی باعث کلیشه‌سازی و طبیعی‌سازی می‌شود، ارتقای سطح کیفی آثار سینمایی تأثیر بسزایی در رشد ابعاد فکری، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد، لرستان سرشار از منابع غنی و استعدادهای فرهنگی در این حوزه است و بعد از پیروزی انقلاب و به‌خصوص در دهه ۶۰، این هنر در استان رونق چشمگیری گرفت.

لرستان جز پیش‌گامان سینمای آزاد کشور به‌حساب می‌آید

سید غلامرضا نعمت‌پور کارگردان مطرح لرستانی دراین‌رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: استان لرستان جز پیش‌گامان سینمای آزاد در کشور به‌حساب می‌آید، در بخش حرفه‌ای سینما ما افرادی را داشته‌ایم که صاحب‌نام هستند.

وی، «عبدالله غیابی» را یکی از این هنرمندان عرصه سینمای لرستان در کشور عنوان کرد و گفت: این هنرمند لرستانی به‌عنوان دستیار کارگردان کار خودش را در دهه ۴۰ آغاز می‌کند و با فیلمسازانی مثل «مسعود کیمیایی» کارکرده و برخی از آثار ایشان هم در فضای جغرافیای استان لرستان تولید شده است که به نوبه خودش بخشی از تاریخ سینمای لرستان را به ثبت رسانده است.

انقلابی که در هنر هفتم انقلاب کرد!

این کارگردان لرستانی در ادامه سخنان خود، بیان داشت: این هنرمند لرستانی به ما کمک کرده که بعضی از آثار تاریخی استان را در فیلم‌ها ببینیم.

نعمت‌پور با بیان اینکه بعد از «غیابی»، شاید شاخص‌ترین چهره‌ای که اهالی سینما از لرستان می‌شناسند، «ناصر غلامرضایی» است، گفت: این هنرمند عرصه سینما لرستان نیز در این عرصه حرفی برای گفتن دارد و در سینمای کشور، فیلم‌های هشت میلیمتری که جشنواره‌های خاص خودش را دارند را تولید کرده که از فیلم‌های شاخص سینمای آزاد به شمار می‌آیند.

تربیت نسل انقلابی و متعهد سینمایی بعد از انقلاب

وی بیان داشت: پس از پیروزی انقلاب نیز با به‌وجودآمدن انجمن سینمای جوانان ایران که معیار خودش را برای پرورش نسل انقلابی و متعهد سینما قرار می‌دهد، فیلمسازان خیلی خوبی از لرستان از جمله «محمدرضا گوهری»، «شمس‌الدین آروند»، زنده‌یاد «مرتضی مختاری»، زنده‌یاد «حسین سپهوند» … وارد عرصه سینما می‌شوند.

هر جامعه‌ای که زودتر با سینما آشنایی پیدا کرد، جامعه موفق‌تری بوده است این کارشناس عرصه سینمای لرستان در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه هر جامعه‌ای که زودتر با سینما آشنایی پیدا کرد، جامعه موفق‌تری بوده است و به‌مرورزمان توانسته از این هنر ارزشمند که برگرفته از هنرهای دیگر هم هست استفاده مطلوب کند، گفت: سینما هم نقاشی است و هم مجسمه‌سازی، هم عکاسی هست و هم موسیقی…

نعمت‌پور، بیان داشت: سینما هنری است که با استفاده از هنرهای دیگر، قدرتی را به دست می‌آورد که می‌تواند مخاطب را تحت‌تأثیر قرار دهد.

وی ادامه داد: در جوامع پیشرفته، جایگاه سینما، یک جایگاه خیلی باشکوه است.

انقلابی که در هنر هفتم انقلاب کرد!

فعالیت هنرمندان شاخص لرستانی در عرصه سینما

این کارگردان مطرح لرستانی در ادامه سخنان خود به موضوع آموزش در عرصه سینما اشاره کرد و گفت: سینما هم زبان خاص خودش را دارد، شاید مردم عادی خیلی با این زبان آشنایی آن‌چنانی نداشته باشند، اما «اندازه نماها»، «زوایای دوربین» و… هرکدام یک مفهوم و یا پیام را می‌تواند در ذهن مخاطب القا کند.

در لرستان افراد خیلی شاخصی را داریم که هم از لحاظ تجربی و هم علمی و دانشگاهی، دارای رتبه‌های خیلی خوبی در کشور هستند نعمت‌پور، تصریح کرد: برای آموختن این زبان نیاز هست که کسانی که علاقه‌مند هستند، آموزش سینما را حتماً پیگیری کنند، یکی از جاهایی که این کارآموزشی را انجام می‌دهد، انجمن سینمای جوان است.

وی با بیان اینکه کسانی هستند که به طور مثال در سینمای حرفه‌ای دنبال فضای «گیشه» نیستند و دوست دارند که فیلمی را بسازند که بیشتر جنبه هنری دارد و نگاه هنرمندانه‌تری را می‌تواند نسبت به سینمای تجاری داشته باشد، گفت: این عزیزان علاقه‌مند می‌توانند با حضور در انجمن سینمای جوان و در مقاطع بالاتر با حضور در دانشگاه‌های هنری و سینمایی این زبان را یاد بگیرند.

این کارگردان لرستانی در ادامه سخنان خود، بیان داشت: خوشبختانه ما در استان لرستان افراد خیلی شاخصی را داریم که هم از لحاظ تجربی و هم علمی و دانشگاهی، دارای رتبه‌های خیلی خوبی در کشور هستند.

منتخبان سینمایی لرستان تجلیل شدند

ثبت عاشقانه وقایع انقلاب و دفاع مقدس توسط سینماگران لرستانی

نعمت‌پور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به آثار هنرمندان لرستانی بعد از پیروزی انقلاب و دوران دفاع مقدس، گفت: چه سینماگران حرفه‌ای و چه سینماگران غیرحرفه‌ای، با پدیده‌ای مواجه شدند که در دوران خودش پر اهمیت بود و آن هم پدیده انقلاب اسلامی بوده است.

هنرمندان فیلم‌ساز از روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب، در کنار مردم به ثبت لحظات خیلی خاص پرداختند وی با بیان اینکه قشری از جامعه که قشر فیلم‌ساز بوده، این نیاز را در خودش احساس کرده که تصاویری را برای آیندگان ثبت کند، گفت: هنرمندان فیلم‌ساز از روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب، در کنار مردم به ثبت لحظات خیلی خاص پرداختند و بعد از پیروزی انقلاب هم با پیدایش جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، خیلی از هنرمندانی را دیدیم که عاشقانه در این عرصه پا گذاشتند و به ثبت وقایع پرداختند.

این کارگردان لرستانی با بیان اینکه شاید خیلی از این عزیزان در دوران خودشان، ارزش کارشان برایشان خیلی قابل‌تشخیص نبود، اما امروز پس از سال‌ها وقتی تصاویر بسیار نابی را آن روزها می‌بینیم، به نظرم فریم به فریم آنها می‌تواند ارزشمند باشد و برای آیندگان ما اطلاعات این دوران را به همراه داشته باشد.

منتخبان سینمایی لرستان تجلیل شدند

خاطراتی که امروز تبدیل به اندیشه شده است

نعمت‌پور در ادامه سخنان خود با بیان اینکه به نظر من نگاه خود فرد و جهان‌بینی که فرد در آن دوران داشته خیلی تأثیرگذار بوده است، تصریح کرد: انسان بر اساس جهان‌بینی خود رفتار می‌کند، ما افراد شاخصی مانند شهید «مرتضی آوینی» را داریم که یک جهان‌بینی الهی داشته و تمام اتفاقات پیرامون را حول آن جهان‌بینی و اندیشه‌ای که داشته دیده است، همین جهان‌بینی و اعتقاد شهید «آوینی» نسبت به اسلام و مذهب شیعه و… موجب می‌شود که وقتی در جبهه‌های جنگ حضور پیدا می‌کند، نوع متفاوت‌تری را از تصویر به نمایش می‌گذارد.

هر چه زمان بیشتر می‌گذرد به نظرم ارزش تصاویر و آثار هنری دفاع مقدس و انقلاب خیلی ارزشمندتر می‌شود و تصاویر برایمان ناب‌تر خواهد شد وی تصریح کرد: ما خبرنگاران خیلی زیادی را در طول جنگ داشتیم که به‌صورت داوطلبانه در جبهه حضور پیدا کردند، شاید خیلی‌ها آنجا عکس‌های یادگاری گرفته‌اند و در حد امکاناتی که وجود داشته تصاویری را به‌صورت غیرحرفه‌ای ضبط کرده‌اند، فرد در آن لحظه شاید بیشتر تصورش این بوده که خاطره‌ای را ثبت می‌کند، اما این خاطره امروز تبدیل به یک اندیشه می‌شود، افرادی هم مانند شهید «آوینی» که در حیطه هنر دفاع مقدس حضور داشته‌اند، در واقع با شناخت قدرتی که ابزار سینما دارد و جهان‌بینی که خودش داشته، توانسته اثری را ثبت کند که تا امروز و به نظرم سالیان سال می‌تواند مورد استقبال جامعه قرار گیرد و اتفاقاً بر خلاف خیلی از دیدگاه‌ها، هر چه زمان بیشتر می‌گذرد به نظرم ارزش این تصاویر و آثار هنری خیلی ارزشمندتر می‌شود و تصاویر برایمان ناب‌تر خواهد شد.

منتخبان سینمایی لرستان تجلیل شدند

فیلم‌های دفاعی مقدسی که در لرستان ساخته شد

این کارگردان لرستانی در ادامه سخنان خود با اشاره به نقش استان لرستان در سینمای کشور، بیان داشت: لرستان جز پیش‌گامان سینمای بیشتر غیرحرفه‌ای کشور است، باوجود هنرمندانی مانند «ناصر غلامرضایی»، فیلم‌هایی که تولید کرد و افتتاح انجمن سینمای جوان در خرم‌آباد و تربیت هنرجویان، نسل‌های جدیدتری با نگاه دقیق‌تری وارد عرصه سینما شدند.

نعمت‌پور، «سیف‌زاده»، «وحید موسائیان»، «ناصرپور»، «فرود پاک نیا»، «نریمانی» و… را از جمله این هنرمندان عنوان کرد و گفت: این هنرمندان لرستانی در رتبه‌های شاخص سینمایی قرار دارند و در کشور مطرح هستند.

وی با تأکید بر اینکه این هنرمندان با استفاده از آموزه‌های اساتید خودشان و کسب تجربیات مفید، امروز جایگاه لرستان را در جایگاه خیلی خوبی مطرح کرده‌اند، گفت: البته ضعف‌ها و آسیب‌هایی هم داریم می‌توانیم راجع به آنها صحبت کنیم.

این کارگردان لرستانی، تصریح کرد: به واسطه اینکه استان لرستان در خط کمک‌رسانی به جبهه و جنگ همیشه بوده و مرکز را به جبهه جنگ وصل می‌کرده است، در این مسیر خیلی فیلم‌سازان حرفه‌ای کشور تولیداتی داشته‌اند بخش‌هایی از آنها به استان لرستان مرتبط بوده است.

نعمت‌پور، ادامه داد: به طور مثال فیلم «باشو غریبه کوچک» یکی از فیلم‌های شاخص بوده که بخش‌هایی از آن در استان لرستان ضبط شده، سریال «گل پامچال» و… از جمله این آثار بوده است.

منتخبان سینمایی لرستان تجلیل شدند

برگزاری دوره‌های آموزشی توسط انجمن سینمای جوان

محسن مرادی مسئول انجمن سینمای جوان خرم‌آباد نیز دراین‌رابطه در گفت‌وگو با مهر، اظهار داشت: از سال ۷۳ با کارهای تئاتر مدرسه‌ای وارد وادی هنر شدم.

وی با بیان اینکه در این انجمن ما در طول سال دوره‌های تعاملی و… فیلم‌سازی و «تک‌درس» فیلم‌سازی مانند فیلم‌نامه‌نویسی، عکاسی، صدابرداری، تدوین و… را برگزار می‌کنیم، گفت: در انجمن سینمای جوان خرم‌آباد دوره‌های فعالی را داریم که تقریباً دوره هفت‌ماهه فیلم‌سازی را در دفتر خرم‌آباد و بروجرد به‌صورت رایگان برگزار می‌کنیم.

مسئول انجمن سینمای جوان خرم‌آباد، افزود: البته آزمون برگزار و کسانی که راه پیدا کردند برای کلاس‌ها، از آنها شهریه دریافت نشد.

مرادی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه این اقدامات در راستای تحقق شعار عدالت آموزشی بوده است، افزود: در بدو ورود به این دوره‌های آموزشی، یک سری کلاس‌ها برگزار می‌شود که استاد کلاس‌ها به هنرجویان تکالیفی ارائه می‌دهد تا مهارت‌هایی را که به‌صورت نظری یاد گرفته‌اند، جلوی دوربین پیاده کنند.

وی ادامه داد: در شهرستان خرم‌آباد و بروجرد، هفته فیلم و عکس را برگزار کردیم.

مسئول انجمن سینمای جوان خرم‌آباد با بیان اینکه این هفته با استقبال خوب هنرجویان نیز مواجه شد، افزود: خوشبختانه جوانان سینمای جوان لرستان، در جشنواره‌های ملی و بین‌المللی در سالی که گذشت خوش درخشیدند.

مرادی، بیان داشت: در جشنواره «رشد» هنرمندان لرستانی کسب رتبه و افتخار داشتند.

وی با بیان اینکه در لرستان جوانان با انگیزه‌ای در عرصه هنر سینما داریم، گفت: این جوانان بسیار فعال و بااستعداد هستند که می‌طلبد با حمایت بعضی از مسئولان، اتفاق‌های بهتری در عرصه سینمای لرستان رخ دهد.