موج‌سواری فدراسیون اسکی روی عملکرد ضعیف؛ کدام نتایج «خوب» و «تاریخی»؟

در شرایطی که ملی پوشان ایران در رقابت‌های اسکی قهرمانی جهان نتایج ضعیف و دور از انتظاری را کسب کرده اند، فدراسیون اسکی در اقدامی عجیب از آن به عنوان نتایجی «خوب» و «تاریخی» یاد کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، چهل و هشتمین دوره مسابقات قهرمانی جهان اسکی آلپاین از ۴ تا ۱۶ فوریه در زالباخ سوئیس برگزار شد و همانطور که پیش بینی می شد نمایندگان ایران بدون هیچ آمادگی و تمرینی به نتایجی ضعیف و اوتی های مکرر با ثبت رکورد زمانی بالا (زمان طولانی تر) رضایت دادند.

در این بین توجیه فدراسیون اسکی با هر بار به خط پایان نرسیدن اسکی بازانش با «یخی و دشوار خواندن پیست اسکی قهرمانی جهان»، که جزو خاصیت های مشترک آن برای تمام شرکت کننده هاست و همچنین بزرگنمایی عجیب مسئولان در انعکاس نتایج ضعیف قابل تامل است.

اوج آدرس غلط فدراسیون اسکی جایی بود که عملکرد صدف ساوه شمشکی در مارپیچ کوچک را بهترین جایگاه تاریخ اسکی ایران در بخش بانوان این مسابقات اعلام کرد، ادعایی که حداقل برای کارشناسان اسکی که به شرایط فنی این رشته واقفند عجیب است.

موج‌سواری فدراسیون اسکی روی عملکرد ضعیف؛ کدام نتایج «خوب» و «تاریخی»؟

مروری مختصر بر تاریخچه حضور ایران در مسابقات قهرمانی جهان اسکی آلپاین خالی از لطف نیست، رقابت‌هایی که نخستین دوره آن در سال ۱۹۳۱ در دهکده کوهستانی موئرن سوئیس برگزار شد.

این مسابقات در ابتدا هر یک سال یکبار و کمی بعد هر دو سال یکبار برگزار شد. نخستین حضور ایران در رقابت‌های قهرمانی اسکی آلپاین جهان به سال ۱۹۵۶ کورتینای ایتالیا بازمی گردد. جایی که رضا بازرگان، محمود بیگلو و بنیک امیریان در رشته های مارپیچ بزرگ، مارپیچ کوچک و دانهیل این رقابت‌ها شرکت کردند. کسب رتبه ۳۹ محمود بیگلو با اختلاف زمان ۱:۲۹.۸۰ در دانهیل بهترین نتیجه نمایندگان کشورمان بود. در مارپیچ بزرگ هم بازرگان با ۱:۱۴.۹۰ هفتاد و پنجم شد.

پس از آن ایران در سه دوره بازی‌ها حضور نداشت تا مجددا در سال ۱۹۶۴ با چهار اسکی باز حضور پیدا کرد. با یک دوره غیبت، در سال ۱۹۶۸ نیز تیم اسکی ایران متشکل از چهار اسکی باز در رقابت‌های قهرمانی جهان حضور پیدا کرد. فیض اله بندعلی از جمله اسکی بازان ثابت اعزام تیم ملی به این رقابت‌ها بود، وی در همین دوره از مسابقات با اختلاف زمان ۴۰.۸۰ در رده هفتادم مارپیچ بزرگ قرار گرفت .

در سال ۱۹۷۲ تیم ملی پس از یک دوره غیبت، مجددا در قالب یک تیم چهار نفره به بیست و دومین دوره مسابقات قهرمانی جهان در ساپورو ژاپن اعزام شد. جایی که علی ساوه شمشکی دومین حضورش در قهرمانی جهان را تجربه کرد و قربانعلی کلهر نخستین حضور را. ساوه شمشکی در رقابتهای دانهیل با ثبت اختلاف زمان ۱۹.۸۶ پنجاه و دوم شد و بهترین نماینده ایران در این بخش بود. در مارپیچ بزرگ و مارپیچ کوچک نیز فیض اله بندعلی موفق ترین نماینده کشورمان بود.

نکته قابل توجه این بود که اسکی بازان ایرانی در نخستین سال‌های حضور خود در مسابقات قهرمانی جهان در رشته دانهیل(سرعتی) هم شرکت می کردند، ماده ای که اسکی بازان ایرانی سالهاست فعالیتی در آن ندارند.

در سال ۱۹۷۶ تیم اسکی ایران با ترکیب قربانعلی کلهر، حاج محمد کیاشمشکی، اکبر کلیلی و محمد کلهر راهی رقابت‌های قهرمانی جهان اتریش شد. رکورد اسکی بازان ایران بسیار بهتر از قبل شد و اختلاف زمان ۱۳.۴۲ در اسکی دانهیل و رتبه ۵۵ توسط قربانعلی کلهر ثبت شد. بعد از وقفه ای طولانی اسکی ایران مجددا در سال ۲۰۰۹ به رقابت‌های قهرمانی جهان فرانسه اعزام شد.

موج‌سواری فدراسیون اسکی روی عملکرد ضعیف؛ کدام نتایج «خوب» و «تاریخی»؟

قهرمانی جهان ۲۰۰۹ فرانسه؛ نخستین حضور بانوان و رکورد خوب ساوه شمشکی در مارپیچ کوچک مردان

چهلمین دوره مسابقات قهرمانی جهان اسکی آلپاین برای نخستین بار با حضور بانوان ایرانی پیگیری شد. فاطمه کیادربندسری، مرجان کلهر و میترا کلهر در بخش بانوان و علیداد ساوه شمشکی، حسین ساوه شمشکی، پوریا ساوه شمشکی و امید تیر در بخش مردان ترکیب تیم های ملی کشورمان را تشکیل می دادند. در رقابت‌های مقدماتی این دوره در بخش مارپیچ بزرگ حسین ساوه شمشکی با اختلاف زمان ۱۶.۵۴ در رده ۴۵، امید تیر با رکورد ۲۳.۸۸ در رده ۴۹ قرار گرفتند . در مارپیچ کوچک مقدماتی نیز حسین ساوه شمشکی با اختلاف زمان ۱۰.۳۷ در رده ۴۳، علیداد ساوه شمشکی با رکورد ۱۱.۱۰ در رده ۴۵ و امید تیر با ۱۶.۰۳ در جایگاه ۵۳ قرار گرفتند.

قهرمانی جهان ۲۰۱۱ آلمان؛ کسب بهترین نتیجه تاریخ اسکی ایران توسط محمد کیادربندسری

رقابت‌های قهرمانی جهان اسکی آلپاین ۲۰۱۱ در گارمیش آلمان اگرچه در بخش بانوان با موفقیتی همراه نبود ولی در بخش مردان و مقدماتی مارپیچ بزرگ ، اسکی بازان ایرانی بهترین رکورد زمانی تاریخ اسکی ایران را به نمایش گذاشتند ، در صدر آنها کسی نبود جز محمد کیادربندسری که با ثبت اختلاف زمان ۴.۴۹ و جای گیری در رده سی ام جدول مقدماتی از نظر زمانی کمترین فاصله زمانی اسکی بازان ایرانی در تاریخ رقابت‌های قهرمانی جهان با نفر نخست را از خود به یادگار گذاشت . رکوردی که هرگز در هیچ دوره ای از قهرمانی جهان تکرار نشد. پس از وی پوریا ساوه شمشکی با رکورد ۵.۹۵ و حسین ساوه شمشکی با رکورد ۸.۸۷ در رده های ۳۷ و ۴۹ قرار گرفتند .امید تیر نیز با ۱۲.۴۴ در جایگاه ۶۵ جای گرفت. فاطمه کیادربندسری، زیبا کلهر، مرجان کلهر و میترا کلهر نیز ترکیب تیم ملی بانوان ایران در این رقابت‌ها را تشکیل می دادند.

موج‌سواری فدراسیون اسکی روی عملکرد ضعیف؛ کدام نتایج «خوب» و «تاریخی»؟

قهرمانی جهان ۲۰۱۳ اتریش؛ تاریخ سازی کیادربندسری در صعود به فینال جهانی

شاید رقابت‌های قهرمانی جهان ۲۰۱۳ اشلادمینگ اتریش را بتوان نقطه عطف تاریخ اسکی ایران در مسابقات قهرمانی جهان دانست. جایی که محمد کیادربندسری برای نخستین بار در تاریخ اسکی ایران با کسب رتبه ۲۵ و رکورد اختلاف زمانی عالی ۶.۱۱ در مقدماتی مارپیچ بزرگ مردان به صورت مستقیم جواز حضور در فینال رقابت‌ها را کسب کرد. این نخستین جواز حضور نمایندگان ایران (با کسب رتبه بین نفرات برتر در مقدماتی) برای فینال قهرمانی جهان بود. کیادربندسری در فینال مارپیچ بزرگ مردان نیز با ثبت اختلاف زمان ۲۰.۰۳ چهل و هشتم شد.

در بخش مارپیچ کوچک مقدماتی جام جهانی نیز حسین ساوه شمشکی با ثبت اختلاف زمان ۱۲.۶۵ در رده ۲۶ قرار گرفت تا تنها با اختلاف یک نفر جواز حضور در فینال را از دست بدهد ولی وی نیز در این دوره عملکرد درخشانی داشت.

در سال ۲۰۱۵ تیم ملی به رقابتهای قهرمانی جهان آمریکا اعزام نشد.

قهرمانی جهان ۲۰۱۷ و آغاز حضور درخشان بانوان

رقابتهای قهرمانی جهان ۲۰۱۷ سوئیس در حالی برگزار شد که بانوان ایرانی این بار با پیشرفتی قابل توجه در جدول رقابت‌ها خودی نشان دادند. در مقدماتی مارپیج بزرگ بانوان ، مرجان کلهر با ثبت اختلاف زمان ۲۵.۵۵ چهل و هفتم شد، نجمه زالی با زمان ۲۵.۷۵ چهل و هشتم و عاطفه احمدی با زمان ۲۹.۵۳ پنجاه و یکم شد.

در مقدماتی مارپیچ کوچک بانوان اما عاطفه احمدی در بخش مقدماتی با ثبت زمان ۲۲.۲۹ در جایگاه ۳۶ قرار گرفت ، عملکردی که از عملکرد نماینده کشورمان در این دوره از مسابقات(۲۰۲۵) قابل قبول تر بود چه از نظر جایگاه در جدول چه رکورد زمانی، هرچند احمدی در فینال، جایگاهی در جدول کسب نکرد.

در بخش مردان نیز نیما بها به عنوان چهره جوان نتایج قابل قبولی گرفت.بها در مقدماتی مارپیچ بزرگ مردان با ثبت اختلاف زمان ۱۴.۴۰ پنجاهم شد و در اسلالوم مقدماتی با ۱۳.۳۸ سی و هفتم شد.بهنام کیاشمشکی در مقدماتی مارپیچ بزرگ با ۱۹.۶۸ پنجاه و هشتم شد و در اسلالوم مقدماتی نیز پوریا ساوه شمشکی با اختلاف زمان ۱۴.۸۸ در رده چهل و دوم قرار گرفت.

موج‌سواری فدراسیون اسکی روی عملکرد ضعیف؛ کدام نتایج «خوب» و «تاریخی»؟

قهرمانی جهان ۲۰۱۹ و عملکرد قابل قبول پوریا ساوه شمشکی و جعفری

رقابت‌های اسکی آلپاین قهرمانی جهان در اوره سوئد با عملکرد قابل قبول بانوان در مارپیچ کوچک و ثبت رکورد زمانی خوب از نمایندگان مرد کشورمان همراه بود. در فینال مارپیچ کوچک بانوان عاطفه احمدی با اختلاف زمان ۳۴.۹۶ و فروغ عباسی با اختلاف زمان ۴۳.۰۲ به ترتیب ۴۶ و ۴۸ شدند .در مقدماتی مارپیچ بزرگ مردان پوریا ساوه شمشکی با ثبت زمان ۱۰.۷۶ شصت و یکم شد.مرتضی جعفری با اختلاف زمان ۱۱.۴۲ شصت و هفتم، بهنام کیاشمشکی با اختلاف زمان ۱۳ هفتاد و ششم و محمد ساوه شمشکی با ثبت اختلاف زمان ۱۵.۶۷ هشتاد و چهارم شد. در اسلالوم مقدماتی مردان نیز سید مرتضی جعفری یا ثبت اختلاف زمان ۱۰.۳۲ یکی از بهترین عملکردهای مارپیچ کوچک تاریخ ایران در قهرمانی جهان را از خود به نمایش گذاشت و چهل و پنجم شد ولی در فینال موفق نشد به خط پایان برسد.

موج‌سواری فدراسیون اسکی روی عملکرد ضعیف؛ کدام نتایج «خوب» و «تاریخی»؟

قهرمانی جهان ۲۰۲۱ کورتینای ایتالیا و بهترین سال حضور بانوان ایران

در رقابت‌های قهرمانی جهان ۲۰۲۱ که ۱۰ تا ۲۱ فوریه برگزار شد زنان ایران موفق شدند عملکردی قابل قبول از خود به نمایش بگذارند. در بخش فینال مارپیچ کوچک مرجان کلهر با اختلاف زمان ۴۰.۸۰ در رده ۴۲ و فروغ عباسی با ثبت اختلاف زمان ۴۳.۹۱ چهل و سوم شد. در مارپیچ بزرگ بانوان نیز عاطفه احمدی با ثبت زمان ۳۹.۶۷ چهل و ششم شد.

در بخش مردان نیز در مارپیچ بزرگ مقدماتی بهنام کیاشمشکی بهترین عملکرد را در بین نمایندگان کشورمان داشت و با ثبت زمان ۲۵.۴۴ در رده ۶۹ قرار گرفت. در فینال این ماده پوریا ساوه شمشکی با ثبت اختلاف زمان ۳۹.۲۶ چهل و یکم شد. در اسلالوم مقدماتی بهنام کیاشمشکی با اختلاف زمان ۱۵.۶۳ سی و چهارم شد و نیما بها با ۱۸.۶۲ سی و ششم شد. بهنام کیاشمشکی در فینال اسلالوم نیز با ثبت اختلاف زمان ۲۹.۷۲ در جایگاه سی و چهارم قرار گرفت.

موج‌سواری فدراسیون اسکی روی عملکرد ضعیف؛ کدام نتایج «خوب» و «تاریخی»؟

قهرمانی جهان ۲۰۲۳ و شاهکار پسران ایران در راه یابی مستقیم به فینال قهرمانی مارپیچ کوچک

رقابت‌های قهرمانی جهان فرانسه در سال ۲۰۲۳ با یک اتفاق تاریخی همراه بود. دو اسکی باز کشورمان در مرحله مقدماتی مارپیچ کوچک مردان موفق شدند با رکورد اختلاف زمان ۹.۹۰ که بهترین زمان در تاریخ اسکی مارپیچ کوچک بود به فینال راه پیدا کنند. محمد کیادربندسری و محمد ساوه شمشکی با ثبت این اختلاف زمان هر دو مشترکا ۲۳ شدند و به فینال اسلالوم راه پیدا کردند . در فینال محمد کیادربندسری با ثبت اختلاف زمان ۲۰.۹۶ پنجاه و دوم شد، محمد ساوه شمشکی اما در مانش اول به خط پایان نرسید.

در مارپیچ بزرگ مقدماتی نیز کیادربندسری با زمان ۱۳.۴۶ در رده ۴۰ و محمد ساوه شمشکی با ۱۴.۷۲ چهل و سوم شد. در بخش فینال این ماده محمد کیادربندسری با ثبت اختلاف زمان ۲۹.۸۲ چهل و هفتم شد. در این دوره بانوان اسکی ایران موفقیتی در کسب نتیجه نداشتند.

موج‌سواری فدراسیون اسکی روی عملکرد ضعیف؛ کدام نتایج «خوب» و «تاریخی»؟

قهرمانی جهان ۲۰۲۵ ؛ اعزام تیم بدون حتی یک تمرین و نتایج ضعیف

باید پذیرفت که تیم اسکی ایران برای رقابت‌های قهرمانی جهان ۲۰۲۵ هیچ تمرینی نداشت. اسکی بازان ایرانی بدون حتی یک اردوی تدارکاتی یا حضور در یک مسابقه برون مرزی در حالی که حتی برای رقابت‌های انتخابی بانوان نیز میزبان آنها را نپذیرفت راهی اتریش شدند. تیمی که حتی مشخص نبود ملاک انتخاب مربیانش چه بود چرا که از نامی جدید برای مربی بانوان و از فردی که در خارج از ایران زندگی می کند به عنوان مربی مردان نام برده شد.

در بخش مارپیچ کوچک بانوان صدف ساوه شمشکی موفق ترین نماینده ایران بود و هرچند خیلی دیر اما در نهایت به خط پایان رقابت‌ها رسید. اینکه نماینده ایران بدون هیچ تمرینی به اتریش اعزام شده و رسیدن به خط پایان برای وی با این وضعیت آمادگی یک موفقیت محسوب می شود شکی نیست ولی اینکه فدراسیون سعی دارد این نتیجه را بهترین نتیجه و جایگاه اسکی ایران عنوان کند عجیب است.

ساوه شمشکی با اختلاف زمان ۱:۱۸.۱۸ نسبت به نفر نخست به خط پایان رسید ، زمان مجموع اسکی او در دو مانش چیزی حدود دو برابر زمان اسکی نفر نخست است. با این وجود عملکرد صدف ساوه شمشکی در تیم بانوان را می توان قابل قبول خواند ولی نه تاریخی. وقتی وی می تواند بدون هیچ تمرینی خود را بدون خطا به خط پایان رقابت‌ها برساند شایسته احترام و تشویق است ولی او هم نباید قربانی بزرگنمایی فدراسیون اسکی برای سرپوش گذاشتن روی عملکرد ضعیفش در سازماندهی ، برنامه ریزی و آمادگی ملی پوشانش باشد. آن هم در فدراسیونی که حتی با چند نامه نگاری کوچک با فدراسیون جهانی می توانست ملی پوشانش را با کمک و هزینه فدراسیون جهانی به کمپ های تمرینی در خارج از کشور بفرستد، چیزی که در سال‌های دور مکررا انجام می شد.

موج‌سواری فدراسیون اسکی روی عملکرد ضعیف؛ کدام نتایج «خوب» و «تاریخی»؟

در مارپیچ بزرگ بانوان هیچ نماینده ای از ایران بدون خطا به خط پایان نرسید. در بخش مقدماتی مارپیچ بزرگ مردان، نمایندگان ایران با وجود عدم کسب جایگاه مطلوب در جدول بد اسکی نکردند ، محمد ساوه شمشکی با اختلاف زمان ۱۳.۹۳ در رده ۵۴ قرار گرفت. پوریا ساوه شمشکی با ۱۶.۶۵ شصتم شد، سید مرتضی جعفری با اختلاف زمان ۱۶.۹۸ شصت و یکم شد و امیرعلی علیزاده ساوه با ۱۷.۴۷ شصت و چهارم شد. در فینال هم تنها نماینده ایران به خط پایان نرسید.

در مقدماتی مارپیچ کوچک مردان نسبت به دور قبل قهرمانی جهان نتیجه بسیار ضعیفی به دست آمد. محمد ساوه شمشکی که در این رقابت‌ها خوب اسکی کرد در این بخش با اختلاف زمان ۱۲.۵۷ با نفر نخست در جایگاه ۴۷ قرار گرفت و پوریا ساوه شمشکی با ۱۴.۶۴ پنجاهم شد. در فینال هم سید مرتضی جعفری به خط پایان نرسید تا پرونده حضور ایران در این دوره از مسابقات قهرمانی جهان نیز بسته شود. اسکی بازانی که اگر حمایت شوند می توانند حداکثر توانمندی خود را به نمایش بگذارند نه اینکه با توصیه فدراسیون برای رسیدنشان به خط پایان جشن گرفته شود.