تئاتر بچههای مسجد فرآیندمحور است/ دنبال چیدن میوه آماده نیستیم
دبیر پانزدهمین جشنواره تئاتر بچههای مسجد با اشاره به ویژگی های این رویداد عنوان کرد تئاتر مردمی بچههای مسجد جریانی فرآیندمحور است که به دنبال چیدن میوههای آماده نیست.
سیدمصطفی موتورچی دبیر جشنواره تئاتر بچههای مسجد در گفتوگو با خبرنگار مهر، مربیگری را قدم اول در برگزاری رویداد تئاتر مردمی بچههای مسجد دانست و گفت: ما کارگاههای پرورش مربی را ۲ سال پیاپی برگزار کردیم چه به صورت مناطق هشتگانه و چه به شکل استانی و منحصر به هر استان. ما فکر کردیم این مربی است که باید بیاموزرد چطور گروه را تشکیل دهد و بچههای تئاتر مسجد را مربیگری کند، بنابراین تربیت مربی و مربیگری را در قالب کارگاههای آموزشی کشور مورد توجه قرار دادهایم.
وی با تاکید بر فرآیندمحور بودن تئاتر مردمی بچههای مسجد بیان کرد: ما به دنبال چیدن میوههای آماده نیستیم. جریان تولید نمایش مراحلی دارد که در رویداد تئاتر مردیم بچههای مسجد، کشف استعدادها در فضایی به نام مسجد و با روحیه مسجدی قدم اولی است که باید برداریم و در سند چشمانداز بچههای مسجد هم به آن اشاره شده است.
دبیر پانزدهمین جشنواره تئاتر بچههای مسجد افزود: در مرحله بعد برای جمع شدن گروه نمایشی آنچه ضرورت دارد نمایشنامه است که سه دوره جشنواره نمایشنامهنویسی گلدستهها را با همین هدف طراحی و برگزار کردیم تا بتوانیم خوراک متون نمایشی گروههای مسجدی را، تأمین کنیم. بر همین اساس بیش از ۱۵۰ نمایشنامه نوشته، چاپ و منتشر شد و در اختیار گروههای سراسر کشور قرار گفت.
وی همچنین گفت: نقطه دوم فرآیند، سوق دادن نمایشها به مساجد مختلف است. با این رویکرد ما ۲ سال متوالی رویدادهای تولیدی طراحی کردیم. به این معنا که در سراسر کشور فراخوانی به همراه یک شیوهنامه اجرایی به گروهها اعلام کردیم و از طریق حوزههای استانها بر آنها نظارت کردیم تا سلسله رویدادهای تولیدی که از محله شروع میشد، به شهرستان ختم شود و از شهر به استان و در نهایت به کشور برسد. در این دوره ما کار را با ۲۰۰ گروه شروع کردیم و به مرور به ۸۰۰ گروه نمایشی در سراسر کشور رسید.
موتورچی بیان کرد: طبق چشمانداز سند تئاتر بچههای مسجد، در سال اول سه ساله دوم هستیم، لذا بچههای نسل اول از مرحله تبیین عبور کرده و گروهها در مساجد تثبیت شدند و کم کم باید وارد فرآیند ارتقای کیفیت و بحث فنی شویم لذا باید جشنواره سراسری تئاتر بچههای مسجد بعد از چهار سال دوباره برگزار میشد. این جشنواره فراخوانی نداشته و ما فرآیندی را طراحی کردهایم و ۲ سال رویداد برگزار و در هر دوره برگزیدگان آن را رصد کردیم. یعنی وقتی رویدادهای استانی برگزار شد، سه اثر از هر استان به ما معرفی شد و ما فیلم تمام تولیدات را مورد بازبینی قرار دادیم و از میان آنها چیزی حدود ۴۰ اثر به مرحله بازبینی حضوری رسید که اکنون در مرحله نهایی بوده و از دل آن آثار، ۱۴ اثر به جشنواره پانزدهم راه خواهند یافت.
دبیر جشنواره تئاتر بچههای مسجد در سخنانش تاکید کرد: در جشنواره امسال نکته حائز اهمیت این است که فراخوانی برای حضور گروهها منتشر نشده و بهترینهای تولیدات سه سال اخیر مراکز استانی در این جشنواره حضور خواهند داشت.
وی درباره تفاوت آثار این جشنواره با رویدادهای مرسوم بیان کرد: در این جشنواره متن نوشته شده در اختیار گروه گذاشته و این متون منحصراً برای مسجد و اجرا در مساجد نوشته شده که آثار وابستگی حداقلی به آکسسوار و نور دارند تا نمایشها به شکل سبک و پرتابل اجرا شوند. همچنین گروههای نمایشی، بچههای حرفهای تئاتر نیستند بلکه افرادی هستند که در فضای مسجد زیست میکنند و با گروههای تئاتر آشنا شدهاند و به واسطه کارگاههای پراکندهای که در استانها و کارگاههای متمرکزی که در مناطق هشتگانه همایش محرابیان برگزار کردیم، به رشد رسیدهاند.
موتورچی افزود: دیگر تفاوت جشنواره امسال این است که شرکتکنندگان طی ۲ سال و نیم در دوره جدید این سند، با دفتر تئاتر مردمی بچههای مسجد، زیست کردند و پله پله با ما جلو آمدند و ما هم در استانهای مختلف نیازسنجی انجام دادیم و هرجا نیاز به کارگاه نویسندگی، کارگردانی و … بوده دورهها را برگزار کردیم تا گروهها به شکل اصولی آماده شوند.
وی درباره نحوه انتخاب آثار نیز گفت: ما از دل همه آثار برگزیده استانها، تولیدات را انتخاب کردیم. مراحل بازبینی در آغاز از روی فیلم و در مرحله بعد به صورت حضوری انجام شد تا جشنواره از ۱۸ تا ۲۱ اردیبهشت ماه در شهر بافق استان یزد برگزار شود. ما در تئاتر مردمی بچههای مسجد حوزه هنری انقلاب اسلامی به فرآیندها و تمام نیازهای یک گروه در مسجد فکر کردیم و در وقفه چهار سالهای که جشنواره برگزار نشد، سعی کردیم مسائل را به صورت ریشهای حل کنیم تا افراد منحصراً برای مساجد فعالیت کنند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰