از حضور ۲۵ میلیونی تا جلوس افراد جدید بر صندلی‌های سبز بهارستان

انتخابات ۱۱ اسفند با حضور اقشار مختلف مردم در ۶۵ هزار شعبه اخذ رأی برگزار شد؛ انتخاباتی که با حضور ۲۵ میلیونی مردم پای صندوق‌های رأی برگزار شد و ۲۴۵ نفر را راهی بهارستان کرد.

مهر نوشت: «مرحله دوم انتخابات، اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت برگزار می‌شود. با توجه به اینکه در این ایام کنکور را پیش رو داریم، باید بررسی کنیم که همزمان با کنکور نشود.» این خبری بود که «احمد وحیدی» وزیر کشور پس از برگزاری انتخابات ۱۱ اسفند، در نشست خبری داد.

انتخابات ۱۱ اسفند را در حالی پشت سر می‌گذاریم که شاهد حضور ۲۵ میلیونی مردم پای صندوق‌های رأی در سراسر کشور یعنی مشارکت ۴۱ درصدی بودیم. انتخابات مجلس شورای اسلامی در برخی حوزه‌ها از جمله در تهران به دور دوم رسید و به همین بهانه، روند انتخابات مجلس را بازخوانی کرده‌ایم.

ثبت‌نام اولیه

ثبت نام اولیه داوطلبان انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، طی مدت یک هفته از ۲۷ مهر تا ۳ آبان ۱۴۰۲ انجام شد. در این دوره ۲۴ هزار و ۸۲۹ داوطلب نام‌نویسی کردند که ۱۲ درصد آن‌ها زن بودند. هزار و ۲۱۸ هیأت اجرایی کار انتخابات را انجام دادند و ۴ تا ۱۸ آبان زمان بررسی صلاحیت داوطلبان بوده‌است.

۱۵ هزار نامزد انتخاباتی

«هادی طحان‌نظیف» عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان، روز ۲۰ بهمن در گفت‌وگوی تلویزیونی اعلام کرد: «بر اساس بررسی‌های صورت گرفته توسط اعضای شورای نگهبان تعداد نامزدهای این انتخابات به حدود ۱۵ هزار نفر افزایش یافت. همچنین بیش از ۷۳ درصد از داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی تأیید صلاحیت شدند که نصاب بی‌سابقه‌ای در تأیید صلاحیت‌ها در برگزاری انتخابات در کشور محسوب می‌شود».

وی افزود: «مطابق آمار اعلام شده، از رده‌های سنی متفاوت در میان داوطلبانِ تأیید صلاحیت‌شده انتخابات مجلس حضور داشتند؛ بیش از ۴۰۰ نفر دهه هفتادی، بیش از ۵ هزار نفر دهه شصتی، بیش از ۵ هزار و ۱۰۰ نفر دهه پنجاهی و حدود ۳ هزار و ۴۰۰ نفر دهه چهل».

از سوی دیگر و با توجه به آمار انتشاریافته، ۶ برابر تعداد کرسی‌های مجلس، یعنی بیش از یک هزار و ۷۰۰ نفر از کاندیداهای انتخابات یازدهم اسفند، خانم بودند.

داوطلبان تأیید صلاحیت‌شده برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس دوازدهم، از اقشار و اصناف مختلف نیز بودند، برای نمونه، بیش از هزار و ۱۰۰ نفر از استادان دانشگاه، حدود ۲۵۰ نفر پزشک و از کادر درمان، بیش از ۲۰۰ نفر از روحانیون و حوزویان، بیش از یک هزار و ۷۰۰ نفر از فرهنگیان و بیش از ۴۰۰ نفر نیز از جامعه حقوقی اعم از قضات و وکلا بودند.

تأیید صلاحیت ۹۰ درصد از نمایندگان فعلی مجلس

دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی روز جمعه ۱۱ اسفند ماه، جهت تعیین ۲۹۰ نماینده برای یک دوره چهار ساله برگزار شد و بنا بر اعلام رسمی ثبت احوال کشور، ۶۱ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۲۹۸ نفر واجد شرایط در کشور بودند.

بخشی از کاندیداها از جمله برخی نمایندگان فعلی مجلس توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شدند؛ البته عدم حضور نمایندگان مجلس یازدهم در مجلس بعدی، صرفاً به خاطر رأی‌نیاوردن نیست چراکه بر اساس قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، داوطلبان موقع ثبت‌نام باید حداقل ۳۰ سال تمام و حداکثر ۷۵ سال تمام داشته باشند.

همچنین برخی از نمایندگان مجلس یازدهم برای حضور در رقابت‌های انتخاباتی مجلس دوازدهم از سوی شورای نگهبان تأیید صلاحیت نشدند. علاوه بر این، برخی نمایندگان مجلس فعلی مانند «ابوالفضل عمویی» و «عزت‌الله اکبری تالارپشتی» پیش از برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، از شرکت در انتخابات مجلس انصراف دادند.

بنابراین حدود ۹۰ درصد از نمایندگان فعلی مجلس تأیید صلاحیت و ۲۶ نماینده هم رد صلاحیت شدند.

آخرین تمهیدات ستاد انتخابات کشور

طبق اعلام وزارت کشور، برای برگزاری انتخابات ۱۱ اسفند، ۶۵ هزار شعبه ثابت اخذ رأی در سراسر کشور و ۷۱ میلیون تعرفه رأی در ستاد انتخابات کشور تدارک دیده شده بود.

کدام جریان‌های سیاسی در انتخابات حضور داشتند؟

در بین جناح‌های سیاسی، جناح اصولگرا فعالیت انتخاباتی خود را در قالب دو تشکل اصلی خود یعنی «شورای ائتلاف» و «شورای وحدت» دنبال کردند. همچنین سومین ائتلاف اصولگرایان به نام «ائتلاف امنا» اعلام موجودیت کرد. «صبح ایران» نزدیک به «علی اکبر رائفی‌پور» هم سومین جریان و لیست انتخاباتی بود که اعلام موجودیت کرد. در طرف اصلاح طلبان هم فهرست «صدای ملت» به سرلیستی علی مطهری به رقابت برخاست.

برگزاری انتخابات ۱۱ اسفند؛ حضور پر شور مردم

انتخابات ۱۱ اسفند روز جمعه با حضور اقشار مختلف مردم در ۶۵ هزار شعبه اخذ رأی در سراسر کشور برگزار شد. انتخاباتی که به گفته وزیر کشور با حضور ۲۵ میلیونی مردم پای صندوق‌های رأی برگزار شد و ۲۴۵ کاندیدا را راهی بهارستان کرد و تعداد ۸۸ نفر وارد مجلس خبرگان رهبری شدند.

بر اساس قانون، نامزد منتخب باید دست کم ۲۰ درصد آرای صحیح مأخوذه را به خود اختصاص بدهد. با توجه به اینکه برخی از این کاندیداها نتوانسته بودند ۲۰ دست آرا را کسب کنند، انتخابات در ۲۱ حوزه انتخاباتی به دور دوم کشیده شد.

در این‌باره وزیر کشور اعلام کرد که مرحله دوم انتخابات، اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت برگزار می‌شود؛ او در عین حال گفت: با توجه به اینکه در این ایام کنکور را پیش رو داریم، باید بررسی کنیم که همزمان با کنکور نشود.

انتخابات امسال در حالی برگزار شد که به گفته وزیر کشور در ۴ حوزه «آبادان»، «ملایر»، «رشت و خمام» و «قم» تمام مراحل رأی‌گیری الکترونیکی بود. همچنین آرای سفید در چهار حوزه‌ای که انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار شد نیز همان ۵ درصد بود. تقریباً پرونده تخلفی در این دوره از انتخابات تشکیل نشد و کمترین ریخت و پاش ها را در تبلیغات کاندیداها در این دوره وجود داشت.

همچنین طبق اعلام وزیر کشور، رعایت اخلاق انتخاباتی در این دوره بسیار مورد توجه کاندیدا و هوادارانشان بود.

ترجیح مشارکت به انتخاب نماینده نه انتخاب جریان سیاسی

انتخابات مجلس دوازدهم و حضور ۲۵ میلیونی پای صندوق‌های رأی علی‌رغم وجود گلایه‌ها از وضعیت، نشان داد که مردم همچنان پای کشور و انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی هستند و اجازه نمی‌دهند سوءاستفاده ای از فضا توسط جریان برانداز صورت بگیرد.

بر اساس آماری که تاکنون اعلام شده است، ۱۵۰ نماینده مجلس یازدهم، در مجلس آینده نخواهند بود. بنابراین شاکله مجلس دوازدهم دستخوش تغییرات جدی شده است.

انتخابات در ۲۱ حوزه انتخابیه به دور دوم کشیده شد

بر اساس نتایج شمارش آرای حوزه‌های انتخابی‌های کشور، ۲۴۵ نفر در مرحله نخست انتخابات، منتخب مردم شدند و انتخابات ۲۱ حوزه نیز برای تعیین ۲۹ نماینده دیگر به دور دوم کشیده شد که عبارتند از:

استان آذربایجان شرقی، حوزه‌های انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو و همچنین شبستر و میانه

استان اردبیل؛ حوزه انتخابیه پارس آباد، بیله سوار و اصلاندوز

استان اصفهان؛ حوزه‌های انتخابیه سمیرم و لنجان

استان البرز؛ حوزه انتخابیه کرج، اشتهارد و فردیس

استان خراسان جنوبی؛ حوزه انتخابیه بیرجند، درمیان و خوسف

استان خوزستان؛ حوزه‌های انتخابیه آبادان، رامهرمز و رامشیر

استان زنجان؛ حوزه‌های انتخابیه خدابنده، زنجان و طارم

استان فارس؛ حوزه‌های انتخابیه شیراز و زرقان، مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد

استان مازندران؛ حوزه انتخابیه قایم‌شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی

استان همدان؛ حوزه انتخابیه ملایر

استان کرمانشاه؛ حوزه انتخابیه کرمانشاه

استان تهران؛ حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس

استان گلستان؛ حوزه انتخابیه گنبد کاووس

استان لرستان؛ خرم آباد و چگنی