بیش از ۷۶ درصد مردم به پیشرفت های فناوری کشور امیدوار هستند

رییس مرکز پژوهش های مجلس گفت: بیش از ۷۶ درصد مردم به پیشرفت های فناوری کشور امیدوار هستند

به گزارش خبرگزاری مهر، بابک نگاهداری در دومین گردهمایی هم‌آفرینی ایران آینده، چالش‌ها و بایسته‌های ایران ثروت و تولید، که امروز پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ در مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی برگزار شد، گفت: در مقوله آسیب‌شناسی باید حواس‌مان باشد که آسیب‌شناسی بیش از حد باعث نشود تا ظرفیت‌های کشور را نادیده بگیریم.

وی با بیان این‌که «کشور ظرفیت‌های بزرگی برای رسیدن به پیشرفت و توسعه دارد»، تصریح کرد: خداوند بهترین ظرفیت‌های ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی را در اختیار کشور قرار داده است به گونه‌ای که بسیاری از کشورها آرزوی داشتن آن ظرفیت‌ها را دارند. قرار گرفتن در مسیر کریدورها و زنجیره‌های ارزش اقتصادی همچون کمربند راه و کریدور شمال به جنوب تنها بخشی از این ظرفیت‌هاست و اگر قدر اینها را بدانیم و در مسیر آنها استراتژی توسعه صنعتی و آمایش سرزمینی را هوشمندانه پیاده‌سازی کنیم، از سرریز فناوری‌ها و صنایع مختلفی که در این مسیر ایجاد می‌شود، می‌توانیم در قالب ظرفیت بزرگ برای ساخت ایران آینده استفاده کنیم.

وی هم‌چنین با بیان این‌که «ایران با دارا بودن ۱۵ همسایه ظرفیت ارزشمندی برای فعالسازی دیپلماسی همسایگی دارد»، خاطرنشان کرد: اگر در قالب سیاست‌های دیپلماسی فعال با همسایگان بتوانیم این ظرفیت را به طور حداکثری اجرایی کنیم می‌توانیم پیشران مهمی در توسعه کشور داشته باشیم.

رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که «اکنون ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان در کشور داریم»، یادآور شد: سهم شرکت‌های دانش بنیان در تولید ناخالص داخلی کشور، حدود ۲ درصد است در حالیکه که این رقم در کشوری چون کره جنوبی ۷ درصد است.

وی با بیان این‌که « در ۲ دهه گذشته زیرساخت‌های خوبی برای کشورهای دانش‌بنیان شکل گرفته است»، عنوان کرد: باید بتوانیم با ایجاد اقتصاد فراگیر و فرصت‌های برابر، این ظرفیت را برای خوشه‌بندی اقتصاد کشور پای کار بیاوریم چرا که این اقدام یقینا می‌تواند برای اقتصاد کشور جهش‌زا باشد.

وی با اشاره به این‌که «سرمایه انسانی متخصص ارزشمندی در کشور داریم»، گفت: در نظرسنجی صورت گرفته در مرکز پژوهش‌های مجلس، بیش از ۷۶ درصد مردم به پیشرفت‌های فناوری کشور امیدوار هستند که این هم سرمایه اجتماعی خوبی برای علم و فناوری کشور است.

نگاهداری با بیان این‌که «افکار عمومی امیدوار و پشتیبان پیشرفت‌های مبتنی بر علم و فناوری است»، تاکید کرد: وقتی امید اجتماعی مردم به پیشرفت‌های علمی و فناوری تا این اندازه بالا است باید از ظرفیت‌های شرکت‌های دانش بنیان و توسعه اقتصاد دانش بنیان به عنوان یک پیشران استفاده کنیم. برای ساخت ایران آینده باید کمی از منبع محوری فاصله گرفته و به ظرفیت‌های دیگر اقتصاد چون توسعه صنعتی و اقتصاد دانش بنیان توجه کنیم، با این اقدامات می‌توانیم مسیر ایران آینده را بهتر از گذشته ترسیم کنیم.

وی با بیان این‌که «تاکید بیش از حد به منابع، ما را از توجه به ظرفیت‌های علمی و فناوری غافل خواهد ساخت»، گفت: برای بالفعل کردن ظرفیت‌های اقتصادی باید به مواردی توجه کنیم؛ یکی از موارد توجه به ظرفیت نخبگان در کشور است که برای جذب و نگهداشت و جلوگیری از مهاجرت این قشر، باید به درستی برنامه ریزی و کارها را اجرایی کنیم.

وی یکی از عوامل مهم رشد اقتصادی را منابع انسانی دانست و تصریح کرد: برای ساخت ایران آینده باید از حداکثر ظرفیت نیروی انسانی استفاده کنیم.

رییس مرکز پژوهش های مجلس فساد و رانت‌های غیرعادلانه و غیرمولد را از عوامل مهم عدم بالفعل شدن ظرفیت‌های کشور دانست و عنوان کرد: اگر بخواهیم برای ساخت ایران آینده و تصویرسازی آن در اذهان مردم موفق باشیم باید از مبارزه با فساد و رانت‌های تبعیض‌آمیز ناعادلانه و غیرمولد شروع کنیم. همه با هم باید تلاش کنیم تا در مسیر ایران سربلند و سرافراز حرکت کنیم که رسیدن به این هدف نیازمند استفاده از ظرفیت‌ها و رفع موانع پیش رو است.