۴ گره اصلی صنعت ایران از نگاه وزارت صمت؛ از تامین مالی تا مشکل ارز

معاون وزیر صمت گفت: امروز تامین زیرساخت و انرژی، تولید و تکمیل زنجیره ارزش و زنجیره تامین، تجارت خارجی و تامین به هنگام ارز و تامین منابع مالی ۴ چالش اصلی صنعت ایران است.

به گزارش خبرنگار مهر، ابراهیم شیخ معاون صنایع عمومی وزیر صمت امروز در بیست‌وششمین جلسه هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: برنامه تولید در طول فصل زمستان تهیه و با بهره گیری کامل از نظرات بخش خصوصی تنظیم شد و امروز هم مجدد این برنامه در اختیار اعضای اتاق قرار می‌گیرد.

هدف گذاری رشد ۸.۵ درصدی تولید با تکیه بر ظرفیت‌های موجود

وی افزود: بر همین اساس بررسی‌های موجود در سرمایه گذاری‌های احداث شده در کشور نشان می‌دهد که ما در برخی از صنایع ۳ برابر و در برخی دیگر بیش از ۲ برابر تولیدی که هم اکنون انجام می‌دهیم ظرفیت نصب‌شده داریم. حتی در برخی از صنایع میزان پروانه‌هایی که صادر شده تا ۱۰ برابر میزان تولیدمان است؛ مثلاً در لوازم خانگی ۲۲ میلیون عدد پروانه در سال داشتیم اما ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تولید داریم.

شیخ ادامه داد: مهم‌ترین کار ما استفاده از همین ظرفیت‌های موجود در کشور است و تمرکز اصلی را بر نگه‌داشت صنایع و حداکثر بهره وری از ظرفیت موجود نصب‌شده، گذاشته‌ایم.

وی افزود: دومین اولویت در این برنامه دستیابی به رشد ۸.۵ درصد در تولید و ۲۳ درصدی در صادرات است که هر دو هدف در برنامه هفتم پیشرفت مدنظر قرار گرفته؛ امسال در تله رشد زیر ۳ درصدی قرار گرفتیم که البته سالهاست اقتصاد ایران با آن مواجه است ولی دستیابی به رشد ۸.۵ درصدی در شرایطی که فضای اقتصاد کلان و بین المللی را به درستی تنظیم کنیم دور از دسترس نیست چه بسا که در سال ۱۳۹۷ اعداد بالاتر از این نیز به دست آمد.

۴ مشکل عمده صنعت ایران

معاون وزیر صمت در ادامه با بیان اینکه ۱۰۴ چالش را از فعالان بخش خصوصی در حوزه صنایع عمومی گرفتیم و بر اساس مجموعه‌ای از شاخص‌ها آن را به ۳۱ چالش رساندیم، گفت: مجموع چالش‌های صنعت در کشور ما با گرایش صنایع عمومی در ۴ دسته قابل احصا است؛ اول موضوع تامین زیرساخت و انرژی است یعنی یکی از چالش‌های عمده ما این است که زیرساخت و انرژی کافی برای توسعه سرمایه گذاری و بهره وری از صنایع موجود به اندازه کافی در دسترس نیست.

شیخ ادامه داد: موضوع دوم تولید و تکمیل زنجیره ارزش و زنجیره تامین است؛ زنجیره‌های ارزش ما کامل نیست؛ مثلاً برای تولید دارو از صنایع پتروشیمی ۶ حلقه داریم که ۴ حلقه تولید داخل بوده و حلقه پنجم در اروپا و ژاپن تولید می‌شود و حلقه ششم مجدد در ایران تولید می‌شود اما ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که همان حلقه پنجم چقدر اهمیت دارد.

وی اضافه کرد: چالش سوم تجارت خارجی و تامین به هنگام ارز با قیمت مناسب برای صنعتگران است. پارسال با محدودیت‌های تامین ارز به‌هنگام برای صنایع کشور مواجه بودیم.

شیخ افزود: چهارمین مسئله تامین منابع مالی است؛ متاسفانه این موضوع در ایران دشوار، گران و دیرهنگام است و بر اساس سیستم داینامیک مدل‌هایی را طراحی کردیم که برهمکنشی این عوامل را بر همدیگر به خوبی نشان می‌دهد.

تامین مالی گلوگاه اصلی رشد صنعتی کشور

معاون وزیر صمت اظهار کرد: در مجموع امروز مهم‌ترین مسئله صنعت ایران تامین مالی است؛ تامین دشوار، پیچیده، نابهنگام و گران منابع مالی بر تک تک عوامل دیگر تاثیر می‌گذارد. مهم‌ترین بخش نیز در این حوزه تامین سرمایه در گردش است.

وی گفت: به عبارتی امروز اگر بخواهم مهم‌ترین مسئله صنعت ایران را با نگاه بهره وری از حداکثر ظرفیت موجود بگویم تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی کشور است که با توجه به جهش ارز، افزایش دستمزدها و… که در پایان سال رخ داد اهمیت کلیدی تری یافته است.

شیخ در ادامه به چالش‌های مطرح شده از سوی بخش خصوصی اشاره کرد و افزود: بعد از اینکه ۱۰۴ چالش را مورد بررسی قرار دادیم به ۳۱ عنوان برای صنایع عمومی رسیدیم که در واردات نهاده‌ها ۷ مسئله، در بازار ارز ۴ مسئله، مالیات ۴ مسئله، تولید ۳ مسئله، توزیع و فروش ۲ مسئله، زیرساخت‌ها ۴ مسئله، صادرات ۴ مسئله و سرمایه گذاری و مجوزها ۳ مسئله بود.

تکمیل می شود…